Fortsatt låga IPv6-siffror i Sverige
Det är fortfarande knappt fem procent av internetanvändarna som har tillgång till IPv6. Det visar Post- och telestyrelsens senaste kartläggning. Samtidigt ökar andelen internetoperatörer som använder adressöversättning.
Bild: Bruno
För privatpersoner är det bara 4,5 procent som har IPv6. För företagskunder ligger siffran på 5,6 procent. Det skriver Post- och telestyrelsen i ett inlägg om deras senaste kartläggning.
På regeringens webbsida om digitaliseringsstrategin går det att läsa att “Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”. Trots det ligger Sverige långt efter många andra länder vad gäller införandet av IPv6.
Dessutom använder allt fler internetoperatörer adressöversättning för att hushålla med de kvarvarande IPv4-adresserna. Hela 24 procent av operatörerna använder idag adressöversättning för sina kunder enligt Post- och telestyrelsens senaste kartläggning. Det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med 2020.
En internetanvändare som hamnar bakom sin operatörs adressöversättning går miste om möjligheten att sätta upp egna tjänster och servrar. Eftersom det inte längre går att adressera den enskilda kundens nätverk från internet går det inte heller att nå dennes tjänster och servrar. Kunden blir då bara en konsument av innehåll, utan möjlighet att tillhandahålla eget innehåll från sitt hem.
Med IPv4 har man i princip alltid som kund fått en adress. Denna adressen är det egna nätverkets adress utåt mot internet. All intern utrustning har fått dela på denna adressen. Det är en lösning som har fungerat bra i snart 30 år. Det är detta som är adressöversättning, eller NAT, Network Address Translation. Men nu när det råder brist på IPv4-adresser har även operatörerna börjat använda NAT, eller CGNAT för Carrier Grade NAT. Då går det inte längre att nå nätverket från internet. Flera kunder delar då på samma IP-adress.
Allt detta hade kunnat lösas av IPv6. Med IPv6 blir varenda dator, mobiltelefon och enhet adresserbar via internet, utan någon adressöversättning alls. Varje enhet får således en egen IPv6-adress på internet – även de enheter som sitter bakom brandväggen.
Tyckte du om den här artikeln? Då kanske du även tycker om någon av våra böcker.
Relaterat
-
Ryska Sandworm är fortfarande aktiva
I april uppges den ryska hackergruppen Sandworm ha försökt stänga av strömmen i ännu ett Ukrainskt kraftverk. Hacket upptäcktes dock i tid och ska ha stoppats.
-
Docker Desktop för Linux är här
Nu finns Docker Desktop även för Linux. Precis som Docker Desktop för macOS och Windows, finns även Kubernetes inkluderat i Linux-versionen. Man använder även ett VM för att köra containrarna.
-
Fällande dom för mannen med polismejlen
Den man som under nästan två års tid uppmärksammade polisen på att han fick polisrelaterad mejl skickad till sig dömdes idag för dataintrång till dagsböter. Domen avser den inloggning till Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, som mannen testade.
-
MSB anordnar säkerhetskurs i industriella styrsystem
Den 20–23 september håller MSB kurs i säkerhet i industriella informations- och styrsystem. Kursen hålls i Linköping, är avgiftsfri och syftar till att höja medvetenheten om säkerhetsfrågor inom styrsystem.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Affinitys prisvärda program
Det finns alternativ till Adobes dyra programsviter för kreativt skapande. Affinity har tre program som alla kan mäta sig med Adobes motsvarigheter. Dessa är Affinity Photo, Affinity Designer och Affinity Publisher.
-
Tjänster på användarnivå i Linux
I Linuxdistributioner med systemd går det att köra tjänster som vanliga användare. Med något som heter lingering går det dessutom att köra tjänster även om den aktuella användaren inte är inloggad.
-
Kapad identitet
I mitten av september förra året blev Kristina utsatt för ett id-kapningsförsök. Någon hade ansökt om ett lån på 250 000 kr i hennes namn. Låneansökan gick ut till ett 20-tal banker.
-
Ryska Sandworm är fortfarande aktiva
I april uppges den ryska hackergruppen Sandworm ha försökt stänga av strömmen i ännu ett Ukrainskt kraftverk. Hacket upptäcktes dock i tid och ska ha stoppats.
CyberInfo Sverige är ett IT- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.