Idag var det retroloppis hos Andreas Nilsson i Påarp. På baksidan av huset fanns hundratals spel uppradade på långa bord. Trots friska vindar och sval temperatur var loppisen välbesökt.

Hundratals spel i långa rader Loppis på Andreas Nilssons altan i Påarp. Bild: Jack-Benny Persson

– I morse, lite över klockan nio, dök det upp runt 40–45 personer, berättar Andreas Nilsson.

Vinden piskar mot presenningen och det är stundtals öronbedövande. Klockan är två på eftermiddagen och några enstaka besökare kommer och går. Några barn rotar förtjust bland leksakerna som står under borden.

– Det är nog spel till Nintendo 8-bitar som har sålt bäst idag, säger Andreas Nilsson.

Än finns det många 8-bitarsspel kvar på loppisen. Bland lådorna av spel finns bland annat de så eftertraktade Zelda- och Link-spelen i guldkassetter. Andreas pris för guldkassetterna är 450 kr per spel. Ett riktigt bra pris då dessa ofta säljs för över 500 kronor på Tradera. På eBay går dessa ibland för uppåt två-tre tusen. I juli 2021 rapporterade Heritage Auctions att de hade sålt ett förseglat The Legend of Zelda för hela 870 000 dollar.

Zelda och Links guldkassetter De eftertraktade Zelda- och Link-spelen i guldkassetter till Nintendo 8-bitar.
Bild: Jack-Benny Persson

En av anledningarna till att dessa Zelda-spelen är så speciella är att de har ett litet batteri, ett CR2032 knappcellsbatteri, som är fastlödat på kortet i kassetten. Det var detta batteriet som gjorde att man kunde spara var man var i spelet – en funktion som var relativt ovanlig för sin tid.

Det övriga Nintendo-spelen säljer Andreas för mellan 50–150 kr.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

Men på dagens loppis finns också mängder av spel till både Super Nintendo, Nintendo 64 och även till Gameboy. Dessa spelen ligger också i samma prisklass, runt 100 kr styck.

Mängder av Nintendo 64-spel Stort utbud av Nintendo 64-spel på Andreas loppis. Bild: Jack-Benny Persson

Andreas köper dock inte själv några spel på varken Tradera eller eBay. Alla spel har han hittat på egen hand, ofta via sitt jobb. Andreas driver ett eget företag – Skånes Spol & Teknik Service AB – där han ofta är hemma hos kunder och hjälper dem med sina avlopp. Han brukar då passa på att fråga om de har några gamla spel de vill bli av med. Han delar också ofta ut flyers till sina kunder om att han letar efter spel.

– Det hela började för länge sedan när jag var ung. Tyvärr fick jag inbrott i källaren och blev av med allt. Det var nog runt 1999–2001. Efter det köpte jag ett Gameboy för 40 kr på Erikshjälpen. Det var nog efter det som samlandet skenade iväg, berättar Andreas och skrattar.

Andreas visar upp sin källare Andreas Nilsson visar stolt upp sin källare. Bild: Jack-Benny Persson

Nu har Andreas dock byggt sin drömkällare. Belysta hyllor och montrar med spel i sina originalkartonger, inkopplade spel som står och spelar i bakgrunden, samlarfigurer, affischer och mycket mer. Datorhörnan är mysigt inredd med stora skärmar och blå belysning. Ovanför datorn står Diablo-spelen i sina kartonger.

Entrén till Andreas källare Vid ingången till källaren möts man av Duck Tales och Nintendo-skyltar. Här finns också många samlarfigurer i montrar. Bild: Jack-Benny Persson

Spel i belysta montrar I belysta montrar finns mängder av spel i originalkartonger. Bild: Jack-Benny Persson

Vectrex I Andreas källare finns också en Vectrex. Det är en 8-bitar spelkonsol med inbyggd skärm som tillverkades mellan 1982 och 1984. Bild: Jack-Benny Persson

Andreas datorhörna Men det är inte bara retrospel i Andreas källare. Här finns också en modern PC i en mysigt inredd hörna. Bild: Jack-Benny Persson

– För tillfället har jag 187 svensksålda Nintendo 8-bitarspel, 189 Super Nintendospel, 46 Gameboyspel och 187 Nintendo 64-spel, berättar Andreas Nilsson.

Vill du komma i kontakt med Andreas hittar du honom på Instagram under namnet fransjeager_gamechaser. Där kan du också se fler bilder från loppisen och Andreas alla spel.