I helgen höll Syntax Society sitt årliga sommarparty. Platsen var en källarlokal i Landskrona där ett femtontal personer medverkade.

Syntax Societys sommarparty i full gång Gemenskap och umgänge står högt på Syntax Societys sommarparty. Från vänster: Johan “CD32” Wahlström, Brian Petersen, Fredrik “zIMzUM” Johnsson, Frederik “Filibus” Garvang, Tony “FluKe73” Wirén, Ann “MacMissAnn” Gutenwik. Bild: Stefan “shoe” Nordlander.

Fönsterna är fördragna i källarlokalen och det hänger belysningsslingor i taket som skiftar färg. I entrén har alla ställt sina skor. Luften är kvav och varm. Lokalen är stor med flera rum, ett kök och fyra toaletter. I det första stora rummet står en fåtölj och en TV med Super Mario Bros på bilden. Här sitter en av deltagarnas dotter och spelar. Här finns också en bokhylla med blandade böcker, tidningar och pärmar. På golvet står en fläkt för att hålla luften i cirkulation. En bit bort håller kvällens musiker, Tony “FluKe73” Wirén, på att förbereda sin keyboard.

I nästa rum sitter fem–sex deltagare med sina datorer. Många sitter och bygger på olika projekt. En av dem är Fredrik “zIMzUM” Johnsson som laborerar med sin Tandy 200.

– Tandy 200 har en dubbelt så stor skärm som Tandy 100. Det är också den sista datorn som Bill Gates själv utvecklade för, säger Fredrik Johnsson och fortsätter:

– Den användes ofta av journalister i fältet.

Fredrik "zIMzUM" Johnsson med sin Tandy 200 Fredrik “zIMzUM” Johnsson berättar hur han använder en diktafon för att föra över filer till sin Tandy 200. Bild: Jack-Benny Persson.

Tandy 200 var en tidig bärbar dator som introducerades 1984. Den drevs av fyra vanliga AA-batterier som räckte till 16 timmar. Datorn kunde uppgraderas till 72 kilobyte RAM.

Fredrik Johnsson har också byggt om ett originalmodem till Tandyn för att istället fungera som WiFi-modem. Under fredagskvällen kopplar han upp sin Tandy 200 till det trådlösa nätverket i lokalen med det ombyggda modemet och loggar in på föreningens BBS via Telnet.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

Han har även byggt flertalet andra saker, bland annat serieportsadaptrar som han har tillverkat med hjälp av en 3D-skrivare. Designen har han ritat själv.

– Den här joysticken som jag har gjort kopplas in via parallellporten till datorn, säger Fredrik Johnsson.

En annan deltagare, Carl Drougge, visar upp sin egenbyggda VT102-terminal på ett kopplingsdäck. Som kontroller använder han en Raspberry Pi Zero med en VGA-utgång som han själv har fixat.

Carl Drougges VT102-terminal Carl Drougges VT102-terminal. Bild: Jack-Benny Persson.

Alla som är här har ett starkt datorintresse, framförallt för Amiga men även andra retrodatorer. Men det är inte bara datorer som är viktigt – det är också gemenskapen, något som föreningens ordförande Stefan “shoe” Nordlander talar varmt om.

– Vi har fyra stora träffar per år. Det är sommarpartyt, julpartyt, påskpartyt och oktüberfesten. På oktüberfesten arrangeras även ölprovning, säger Stefan Nordlander.

Medlemmarna i Syntax Society träffas även spontant under året när mekarlusten faller på.

– Ibland snackar vi på Discord och så är det någon som säger “ska vi köra hack i helgen?” och sen gör vi det. Då är det alltid två–tre stycken som hänger på, säger Stefan Nordlander.

Hör Stefan “shoe” Nordlander berätta om Syntax Society, posten som ordförande, sitt eget UNIX-intresse och föreningslivet.

Stefan Nordlander gillar också att bygga och utveckla. Han har tillsammans med “MrA” tillverkat mini-ITX-moderkort av Amiga 500 som de säljer via Stefans företag Enterlogic. Namnen på korten är “Amy Spellbound”, “Easy Amy” och “Denise ‘Purple Gold’”.

– Det är MrA som har designat korten, berättar Stefan Nordlander.

AmigaOS körs på Stefans och MrA's egenutvecklade datorer Stefan Nordlander demonstrerar AmigaOS på Amy-datorn. Bild: Jack-Benny Persson.

När klockan närmar sig 20:25 på fredagskvällen står Stefan Nordlander och grillar. Några andra deltagare står och pratar om bland annat UNIX, Amiga och programmering ute vid grillen. Stefan berättar om hur man kan använda en Raspberry Pi Zero för att se fullskärmsvideo på en Amiga 500.

Fredagens grillning utanför Syntax Society Hamburgare och korv står på kvällens meny. Stefan “shoe” Nordlander, Frederik “Filibus” Garvang och Brian Petersen vid grillen. Bild: Jack-Benny Persson.

Efter maten väntas live-musik av Tony “FluKe73” Wirén. Han driver YouTube-kanalen Retro Gaming Music där han spelar låtar från bland annat kända TV-spel. Tony Wirén driver även webbyrån Great.

Precis som övriga deltagare på partyt har Tony Wirén ett intresse för bland annat Amiga-datorer. Men musik och design är det som alltid lockat.

Hör Tony “FluKe73” Wirén berätta om sitt musikintresse, sin YouTube-kanal och sitt livs största spelning som sker senare i år i Norge.

Redan efter fredagskvällens första låt applåderar publiken i lokalen. Några önskar låtar direkt, men Tony Wirén förklarar att han inte tar emot önskelåtar förrän efter klockan 22.

Hör en utav de första låtarna Tony Wirén spelar på Syntax Societys sommarparty vid 21-tiden, Jimmy “Firefox” Fredriksson & Robert “Tip” Ling – Final Hyperbase (från Amiga-demot Enigma). Hela spelningen finns på Tonys YouTube-kanal.

Tony Wirén fortsätter att spela långt in på natten. Under kvällen har flera av hans lyssnare på YouTube donerat pengar till honom via olika plattformar.