Två poliser dömdes i juni till vardera ett års fängelse av Lunds tingsrätt för att ha misshandlat och gripit en oskyldig man i hans bostad i Landskrona. Händelsen ägde rum en natt i mars förra året och spelades in av en övervakningskamera i mannens bostad.

Polisemblem Bild: iStock.com/bildfokus

På en övervakningsfilm syns hur två poliser tar sig in i en lägenhet, pepparsprejar mannen som bor där och trycker ner honom på golvet. Därefter hörs hur de två poliserna viskar till varandra om vilket brott de ska välja när de satt handfängsel på mannen. Poliserna hörs viska “vi säger att han hotade att döda oss”. Ingenstans i övervakningsfilmen hörs dock något hot från mannen. Mannen har inte heller gjort några utfall mot poliserna. Trots det skriver poliserna i sin anmälan att mannen ska ha skrikit “jag ska döda er” vid upprepade tillfällen.

I anmälan skriver de också att mannen hade skador på armen efter att han hade slagit handen genom en fönsterruta i samband med att det första hotet ska ha uttalats. Det var i det ögonblicket som polismännen gick in i lägenheten. Mannen hade dock inga sådana skador visar protokollet från polishuset i Helsingborg, dit mannen fördes efter gripandet. Inte heller på övervakningsfilmen syns någon skada på armen.

Några dagar efter händelsen inkommer poliserna dessutom med ett skadeståndskrav mot mannen på vardera 7 500 kr för kränkning gällande det påstådda hotet.

Poliserna har nu dömts till ett års fängelse vardera för olaga frihetsberövande, falsk angivelse, misshandel och hemfridsbrott. Den ena av poliserna dömdes även för dataintrång då han flera månader efter händelsen sökt på ärendet i polisens datasystem. De ska också solidariskt betala ett skadestånd till mannen på 116 100 kr.

Det hela började med att en polispatrull larmades till familjens bostad efter att hans fru hade ringt polisen. I larmsamtalet uppger frun att mannen är kraftigt berusad och har skrämt barnen. Hon poängterar dock att han inte är våldsam. Även i förhör har frun berättat att mannen varken hotat eller varit våldsam mot någon i familjen. Hon upplevde det bara som en obehaglig situation. Efter samtalet beger sig frun och barnen till en granne.

När polispatrullen anländer pratar de först med frun, som även då berättar att mannen inte är våldsam. De två poliserna går sedan till familjens lägenhet och bankar på dörren för att få mannen att öppna. Han öppnar aldrig dörren utan säger till poliserna genom dörren att de inte har någon rätt att komma in i lägenheten eftersom han inte har gjort något, och att frun självmant har gått därifrån. Han säger också att han klarar sig själv.

Allting fångas på mannens övervakningskamera som han har monterat i hallen sedan långt tidigare som en trygghet för familjen.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

På filmen syns hur mannen går runt i lägenheten medan poliserna fortsätter att banka hårt på dörren i cirka tjugo minuter. Vid ett tillfälle står mannen vid dörren och förklarar att polisen inte har någon rätt att ta sig in. Mitt i meningen hörs hur en fönsterruta går sönder bredvid dörren. Bara någon sekund senare hörs en av poliserna skrika “OC”, och en stråle pepparsprej träffar mannen genom den krossade rutan. (OC är fackterm för pepparsprej.)

Mannen springer då längre in i lägenheten till ett annat rum. På vägen dit halkar han på en glasbit från den krossade rutan. Han ramlar dock inte utan fortsätter längre in i lägenheten.

Samtidigt hörs ytterligare glas krossas och lägenhetsdörren öppnas. De båda poliserna tränger in i lägenheten, båda med sin pepparsprej i handen. Poliserna skriker åt mannen och frågar var han är. Mannen svarar dem “jag är här”. Poliserna skriker då åtskilliga gånger åt mannen “kom ut, visa händerna, kom ut och visa händerna”.

Mannen kommer ut från rummet. I samma ögonblick lägger sig mannen ner på alla fyra på golvet. Poliserna sprejar då återigen pepparsprej i mannens ansikte och fortsätter att skrika “lägg dig ner” upprepade gånger, trots att han redan ligger ner. Sprejandet fortsätter under knappt tio sekunder.

Samtidigt kommer mannens dotter in i lägenheten och säger till poliserna att “det räcker nu”. Den ena polisen knuffar då ut dottern ur lägenheten och skriker åt henne “ut härifrån, ut, ut!” och smäller igen ytterdörren efter henne.

Polismannen går sedan tillbaka till den liggande mannen och sparkar mobiltelefonen ur hans hand. Polismannen sätter sitt knä i mannens rygg och skriker åt honom “vad fan håller du på med” och “vad är ditt jävla problem”. De belägger honom sedan med handfängsel.

I förhör har poliserna uppgett att de inte uppfattade vad det var som mannen hade i händerna. Den ena polisen uppger dessutom att han tror sig ha hört sin kollega skrika “vapen” eller liknande. Något sådant hörs dock aldrig på övervakningsfilmen.

Under hela förloppet hörs mannen hosta och kvida av smärtorna från pepparsprejen. Mannen har uppgett i förhör att han fick panik och inte kunde andas. Det brände i hans ögon av sprejen, han fick andningsuppehåll och fick känslan av att han skulle kvävas. Han försökte också febrilt spotta ut snuset som han hade i sin mun.

Poliserna sätter därefter mannen på en bänk i hallen. Mannen påtalar flera gånger att han inte ser något. En av polismännen lyser då honom i ögonen med en ficklampa och ryter åt honom “du, titta på mig”. Vätskan rinner från mannens ansikte samtidigt som han återigen påtalar att han inte ser något.

Därefter hör man på filmen hur de båda poliserna viskar till varandra:

Polisman 1: (ohörbart)…vi tar honom på en LOB

Polisman 2: Vi kan inte LOB:a honom hemifrån…(ohörbart)

Polisman 1: Nej

Polisman 1 eller 2: (ohörbart)…vi skriver hot mot tjänsteman, vi tar det, vi säger att han hotade att döda oss…(ohörbart)

Polisman 2: Ja vi tar det

Polisman 1: (ohörbart)

Polisman 2: Så säger vi att han skulle döda oss

Polisman 1: Ja

I polisanmälan har poliserna uppgett att det var mannen som slog sönder fönsterrutan med handen. De skriver också att han i det skedet ska ha uttalat hot mot poliserna. Det syns dock inte på filmen vem som faktiskt slog sönder fönsterrutan. Mannen har uppgett i förhör att han inte minns vem som gjorde det. Men om det hade varit mannen själv borde han ha haft skador efter det, vilket han inte hade. Trots det uppgav poliserna att han hade skador på armen efter att ha slagit sönder rutan. På bilder från förundersökningen syns också att de största glasbitarna ligger på insidan av dörren. Något hot uttalades heller aldrig.

Det finns heller inga blodspår i lägenheten som talar för att han skadade armen eller handen. Däremot finns det flera bloddroppar i hallen efter att en av poliserna har tryckt ner mannens ansikte i golvet och därigenom skadat mannens näsa. Skadan på näsan finns även dokumenterad i det protokoll som upprättades på polishuset i Helsingborg. Väl i Helsingborg blev mannen sanerad från pepparsprejen.

Ingenstans i filmen syns eller hörs att mannan är hotfull eller aggresiv mot poliserna. Han följer istället deras uppmaningar att komma fram och lägga sig ner.

IT-forensiker har undersökt övervakningsfilmen och konstaterat att den är äkta och inte manipulerad.

Direkt efter händelsen, samma natt har en av polismännen skrutit om händelsen för andra poliser i en chattgrupp på WhatsApp:

Polismannen från händelsen: Veme tömma oc på en ryss haha

Polismannen från händelsen: Kommer bli så anmälda wa

Annan polis 1: Haha gött

Annan polis 1: Nädå

Annan polis 1: Inte av en jävla ryss

Polismannen från händelsen: Haga

Annan polis 2: Goooot

Annan polis 2: Va va de för en

Polismannen från händelsen: Helt okänd

Polismannen från händelsen: Fylla som bråkat med familjen

Polismannen från händelsen: Så försökte vi prata genom dörren så slår han sönder en ruta bredvid vid så vi flög in och oca waah

Annan polis 2: Hhah gottttt

Polismannen från händelsen: Haha ja

Polismannen från händelsen: Dunkade hans pära i golvet med när han försökte spotta

Polismannen från händelsen: Så hade han en jävla kamera i taket haha

Mannen uppger i förhör att han mått mycket dåligt efter händelsen och har haft mardrömmar om att polisen försökt sätta dit honom för något han inte har gjort. När han försökt somna på kvällarna har det varit svårt för honom att inte tänka på det inträffade.

Polisernas försvarsadvokater har överklagat domen till hovrätten.

Uppdatering 2023-06-15: Hovrätten fastställer tingsrättens dom.