I helgen ägde det första Pågadata rum – uppföljaren till Gubbdata. Platsen var Folkets Hus i Kvidinge. Organisatör av partyt var Johan “z-nexx” Osvaldsson med hjälp från Jesper “Skuggan” Klingvall. Partyt hade över 100 anmälda deltagare.

Commodore 64 Pågadata – ett demoparty – är i full gång och Johan Osvaldsson står på scenen. Bild: Jack-Benny Persson

Långa bord med datorer är uppradade i den stora lokalen, musiken spelar på hög volym och det är ett konstant sorl av röster och hjärtliga skratt. Belysningen är dämpad och det hänger blinkande ljusslingor i taket. Stämningen är på topp.

I rummet bredvid finns den kombinerade matsalen och sovsalen. Här syns luftmadrasser och sovsäckar utspridda över hela golvet. Några sitter och äter och småpratar med vänner de inte har träffat på ett helt år.

Förväntningarna är höga inför det första Pågadata någonsin, inte minst för att det är uppföljaren till Gubbdata. Gubbdata arrangerades i tio års tid av David “Hedning” Almer. På förra årets party berättade dock Hedning att det blev det sista Gubbdata.

Nu har Johan “z-nexx” Osvaldsson tagit över stafettpinnen. Högst förväntningar av alla på helgens Pågadata har förmodligen Johan själv. Hör honom berätta om Pågadata, planeringen inför partyt och sin egen historia i klippet nedan:

Hör Johan “z-nexx” Osvaldsson berätta om Pågadata och sin egen historia.

Flera gånger dyker Johan upp på scenen och presenterar helgens olika händelser, alltifrån presentationer och föreläsningar till tävlingar. Fredagskvällen bjuder på bland annat en presentation av Henrik Sandell från Consid om hur han byggde sin egen C-kompilator för 6502-datorn.

Fredagens andra presentation hålls av Timm “Bifat” Müller från The Electronic Knights som berättar om Lubricator 2, ett Amigaprogram för att hämta filer över HTTP-protokollet. Programmet är skrivet i C och har tagit honom cirka 300 timmar att bygga.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

Det pratas också mycket om BBS:er (Bulletin Board System) på helgens party. Många grupper driver egna BBS:er, bland annat Judas som driver Fria Bad BBS i Helsingborg. Den är även utsedd till officiell BBS för Pågadata.

Raveguru från Booze Design körde också en egen BBS på 90-talet. Han skiner upp när han pratar om sina gamla minnen med BBS:en.

Raveguru sitter i Judas mysiga hörna Raveguru sitter i Judas mysiga hörna på Pågadata. Bild: Jack-Benny Persson

Johan Osvaldssons hjälpande hand, Jesper “Skuggan” Klingvall, har hjälpt till med att fixa bland annat bredbandet inför helgens party. På plats i Folkets Hus säljer Jespers son, Anton “mini-Skuggan” Klingvall, mat till deltagarna. Även Antons vän, Ludwig Laurén, jobbar med maten i helgen. På menyn står bland annat smörgåsar, hamburgare och korv. Det hela drivs som företagsformen UngDrive under namnet Pågadata Food.

– Det är riktigt kul att få jobba här. Det är ju så mycket folk, berättar Anton Klingvall medan han serverar hamburgare till deltagarna.

Jesper Klingvall bor själv i Kvidinge och har grävt fram fiberuppkopplingen till Folkets Hus inför kvällens party.

– Det fanns ingen fiber här tidigare så det fick vi fixa. Men nu är allt på plats inför nästa års party, berättar Jesper Klingvall och fortsätter:

– Det här gynnar ju hela byn. Affärerna och pizzerian i närheten undrar säkert var alla skäggiga gubbar kommer ifrån helt plötsligt. Och vandrarhemmet i närheten är nog fullbokat.

Jesper "Skuggan" Klingvall Jesper “Skuggan” Klingvall. Bild: Jack-Benny Persson

Jesper berättar också om den trevliga stämningen och gemenskapen som finns på dessa partyn. Det är något som även Raveguru från Booze Design talar varmt om.

– Det är ett härligt community. Många här har man känt i 30 år. Oftast ses man bara på partyn men när man väl ses är det som igår, berättar Raveguru och fortsätter:

– Det här är en riktigt bra lokal att vara i också. Jag hoppas det blir en uppföljare nästa år.

Den härliga stämningen och communityt är något som även David “Moop” Jacoby talar varmt om. Han har varit i scenen länge och är även känd från SVT-serien Hackad.

Hör David “Moop” Jacoby berätta om sin historia i både demoscenen och som säkerhetsexpert.

Lördagskvällen bjuder på bland annat demotävlingar. Kvällens demon är för både C64, Amiga och även Game Boy som finns i den “vilda” kategorin. När tävlingarna drar igång höjs volymen i lokalen och deltagarna applåderar och hejar på sina favoriter. Alla fyller i sina röstlappar för demona, även de som sitter och äter i rummet bredvid.

Blandade klipp från lördagskvällen. Demos i klippet är i följande ordning: Kovatunturi by Grue, Bacon Thief by El-Topo of Triad, Pågaintro by Software of Sweden, Little Oldskooler Intro by Excess, Engelbart by Triad (de fyra sista är tävlingsbidrag för lördagen).

Johan Osvaldsson kan lugna sin nervositet och sträcka på sig. Alla deltagare verkar helnöjda med helgens party.

– Jag har varit på huvuddelen av Gubbdata och har man varit på det så är ju det här en tradition att man ska ner till Skåne och träffa folk, berättar Pontus “Bacchus” Berg och fortsätter:

– Jag tycker det är fantastiskt att det är någon som har tagit upp stafettpinnen.

På frågan om Johan har gjort ett bra jobb med helgens party svarar Pontus Berg absolut, och förklarar att det är mycket arbete med att arrangera partyn. Han berättar också om allt som ska till för att få ett bra party och att Johan har fått hjälp av Jesper Klingvall. Hör resten av intervjun med Pontus Berg i klippet nedan:

Hör Pontus “Bacchus” Berg berätta om helgens party och vad han själv pysslar med under helgen.

När klockan närmar sig 21:30 på lördagskvällen säljs den sista maten. Nu har även David Jacoby och “Skajan” tagit plats i köket och serverar hamburgare och korv.

När klockan är 23:30 sitter Johan Osvaldsson bakom scenen och räknar ihop poängen från tävlingarna. Resultaten från lördagens tävlingar finns på Pågadatas resultatsida. Alla C64-bidragen går att ladda hem från CSDb.

Vid midnatt börjar ljudnivån sänkas i lokalen även om partyt pågår några timmar till. Några har redan gått och lagt sig och sover gott i sina sovsäckar på golvet i rummet bredvid.