Det finns alternativ till Adobes dyra programsviter för kreativt skapande. Affinity har tre program som alla kan mäta sig med Adobes motsvarigheter. Dessa är Affinity Photo, Affinity Designer och Affinity Publisher.

CAD Bild: Uwe Baumann

Affinity Photo är deras fotoredigeringsprogram och är en motsvarighet till Adobe Photoshop. Vilket program man anser vara bättre är en smaksak. Priset skiljer sig dock en del. Affinity Photo kostar 649 kr i engångskostnad. Adobe Photoshop går inte längre att köpa fristående, utan går bara att få tag på via deras Creative Cloud-prenumeration. Det billigaste alternativet som är tillgängligt i skrivande stund är 120 kr i månaden.

Affinity Designer är deras vektorgrafikprogram. Det motsvarar Adobe Illustrator. Priset för Affinity Designer är detsamma som de övriga Affinity-programmen, 649 kr i engångskostnad. Detta kan jämföras med Adobe Illustrator som just nu kostar 240 kr i månaden för den billigaste planen.

Affinity Publisher är deras desktop-publishingprogram. Motsvarande program från Adobe är InDesign. Priset för Affinity Publisher är detsamma som de övriga Affinity-programmen, 649 kr i engångskostnad. InDesign å andra sidan kostar 240 kr i månadskostnad.

Adobes alla kreativa program går dock att få som en del av deras Creative Cloud-erbjudande för cirka 500 kr i månaden. Då ingår bland annat även Acrobat Pro, Premiere Pro, After Effects, Lightroom, Dreamweaver och en rad andra program.

Vilket som är de bästa alternativen, Adobe eller Affinity, är en smaksak. Jag har aldrig själv testat varken Illustrator eller InDesign. Jag har däremot använt Affinity Designer, Photo och Publisher i cirka ett år och är helnöjd. En fördel som Affinity har är deras koppling mellan program. Behöver man redigera ett foto i exempelvis Publisher kan man göra det direkt med Affinity Photo – inifrån Publisher.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

Tyvärr finns inte några av Affinitys program tillgängliga för Linux, utan bara för Windows och macOS. Bortsett från avsaknaden av Linuxstödet är Affinitys program riktigt trevliga att arbeta med. De är relativt små jämfört med många andra liknande program. De laddar snabbt och flyter på bra – även i virtuella maskiner där jag själv använder programmen.

Du hittar Affinity-programmen på affinity.serif.com.


Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.