Den man som under nästan två års tid uppmärksammade polisen på att han fick polisrelaterad mejl skickad till sig dömdes idag för dataintrång till dagsböter. Domen avser den inloggning till Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, som mannen testade.

Polis Bild: iStock.com/bildfokus

Mannen nekar till brott på grund av att han inte har laddat ner några filer. Tingsrätten anser dock att mannen gjort sig skyldig till dataintrång i och med att han loggade in i Frontex system FOSS (Frontex One Stop Shop). Enligt Frontex sammanställning har mannen öppnat ett 30-tal dokument. Om han sparade några dokument på sin dator eller inte saknar enligt tingsrätten betydelse.

Däremot stannar påföljden vid dagsböter i 30 dagar à 220 kr med motiveringen att mannen varken orsakat någon skada, fört vidare några uppgifter eller gjort någon ekonomisk vinning på intrånget.

Mannen, som vi tidigare har rapporterat om, drev ett projekt för pollenprognoser med en domän som var snarlik polisen.se. Till sin domän hade han satt upp en catch all-adress så att han kunde ta emot all mejl som inkom till domänen, oavsett vad som stod före @-tecknet.

Efter att projektet legat på is under en tid upptäckte han att han hade fått en stor mängd polisrelaterad mejl skickad till sig. I augusti 2018 kontaktade mannen polisen och berättade om det inträffade.

Men mejlen fortsatte att komma och han mottog även en inloggning till Frontex system FOSS. Han meddelade även detta till polisen och berättar att han hade lyckats logga in i systemet. I augusti 2019 kontaktade han återigen polisen och bifogade då också en skärmdump av FOSS för att visa att inloggningen fortfarande var aktiv.

I februari 2020 upprättade polisen en anmälan gällande dataintrång. Åtal väcktes i slutet av 2020.


Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.