En undersökning genomförd av CyberInfo visar att endast 30 procent av bankerna använder QR-koder med Mobilt BankID. Tekniken med QR-kod infördes i september 2018 för att motverka bedrägerier.

Om en inloggning sker med en annan enhet än den som har BankID-appen, tvingas man att skanna en QR-kod på skärmen med mobiltelefonen eller surfplattan. Detta visar att enheterna – till exempel datorn och mobiltelefonen – befinner sig i närheten av varandra. Det gör att en bedragare inte längre kan uppmana någon att knappa in sin kod i BankID-appen för att komma åt dennes bankkonton.

Statistik över anvädningen av QR-koder

Sker däremot inloggningen från samma enhet – exempelvis direkt på mobiltelefonen eller surfplattan – behövs ingen QR-kod. Eftersom inloggningen sker på samma enhet är det samma person som initierat inloggningen som sedan knappar in sin kod.

Men trots att QR-koder är ett effektivt sätt att motverka bedrägerier är det än så länge få banker som implementerat tekniken. CyberInfo har testat 20 banker. Av dessa har sex banker idag inloggning med QR-kod. Utöver dessa sex har en bank uppgett att de kommer implementera QR-koder inom en månad. En bank har delvis stöd för QR-koder, men kommer implementera det fullt ut under 2020. Då återstår tolv banker som inte använder QR-koder.

Testerna har utförts med inloggningen initierad från en dator med BankID på en mobiltelefon.

Bank QR-kod
Avanza Nej
Carnegie Nej
Collector Bank Nej
Danske bank Nej
Erik Penser Bank Nej
Forex Bank Ja
Handelsbanken Ja
ICA Banken Ja
Ikano Bank Nej
Landshypotek Bank Nej
Länsförsäkrningar Bank Ja
Marginalen Bank Nej
Nordax Bank Nej
Nordea Delvis, fullt ut under 2020
Resurs Bank Nej
SBAB Ja
SEB Kommer i början av februari
Skandiabanken Ja
Svea Ekonomi Nej
Swedbank Nej