Efter 18 månader är äntligen boken C-programmering i Linux, macOS, BSD och Solaris klar! Detta har både varit mitt största, mest avancerade och roligaste bokprojekt någonsin. Inte nog med att boken har tagit 18 månader att slutföra, den har även tagit halva min lägenhet i besittning, i form av både nya och äldre datorer. All kod i boken har testkörts på åtta olika datorer av olika arkitekturer. Detta för att säkerställa att koden är så portabel och standardiserad som möjligt. Men det har utan tvekan varit värt alla laborationer. Jag har lärt mig så mycket under resans gång, så bara kunskapen i sig är värt allt arbetet.

Hela idéen att skriva om C-programmering under UNIX-system kommer från min egna passion för just UNIX-system i olika former. Där var egentligen med Linux och FreeBSD, någon gång på sent 90-tal, som mitt riktiga intresse för datorer började. Jag hoppas att jag lyckas förmedla denna passion för UNIX-system och programmering i boken.

Boken börjar med att gå igenom C-programmering från grunden, alltifrån syntax, datatyper och villkorssatser till hur kompilatorn fungerar. Därefter inriktar sig boken alltmer på utveckling under UNIX-system. I denna del behandlas alltifrån standard input- och output, hur demoner fungerar, hur program kopplas samman med rörledningar, vad FIFO, meddelandeköer och make är för något. De sista kapitlen i boken behandlar felsökning med GDB, LLDB och Valgrind.

Syftet med boken är att du som läsare bara ska behöva en enda bok för att komma igång att utveckla program under UNIX-system. Boken lär ut standardiserad C-programmering, men också grunderna i UNIX-system, så som filrättigheter, processhantering och skalprogrammering.

Hela boken är uppbyggd på att lära ut genom exempel. I boken finns över 160 exempelprogram. Dessutom bygger varje kapitel vidare på de kunskaper som läsaren har skaffat sig från tidigare kapitel. Efter varje kapitel finns dessutom övningsuppgifter för läsaren att arbeta med. Ett par av dessa övningsuppgifter fungerar också som en röd tråd genom hela boken.

Boken finns till försäljning hos följande bokhandlar:

Det går också bra att beställa boken direkt från CyberInfo.


Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.