Ibland känner jag att Linux håller på att springa ifrån mig med alla sina nya funktioner och finesser. Det är inget fel med det egentligen, det är bara utvecklingen som går framåt. Men ibland tycks det gå lite för fort framåt för mig.

Den första Linuxdistributionen jag kom i kontakt med var Slackware 3.4 runt 1997 som jag körde inifrån Windows i form av ZipSlack. Detta var en Linuxdist som inte var större än att den rymdes på en Zip-diskett (100 mb) och gick att starta från ett DOS-fönster. Kort därefter installerade jag Slackware 3.6 på min dator och därifrån har mina äventyr med Linux fortsatt. Idag använder jag främst Debian-baserade system. Men vägen från Slackware 3.6 till Debian 9 har varit lång och jag har hunnit testa på många olika operativsystem på vägen. Först var det Slackware, därefter använde jag SuSE Linux och Red Hat i många år (runt 2000 till 2004). Därefter gick jag helt över till FreeBSD under en period, som sedan följdes av en period av Solaris som jag körde på två styck Sun-datorer. Den ena var en Sun Ultra 5 och den andra en Sun Blade 2000. Detta var ett system jag tyckte mycket om. Men tiden gick jag Sun datorerna byttes ut mot vanliga x86-datorer och FreeBSD blev återigen huvudsystemet. Några år senare fick jag tipset av en vän att prova på Debian (och senare Ubuntu) vilket jag också gjorde. Jag gillade (och gillar) starkt Debian och har använt det de senaste sex-sju åren. Men på bara några år har det tillkommit en massa nya funktioner och finesser (på bara några år har vi gått från init.d till upstart till systemd) som jag inte känner mig riktigt bekväm med. Jag använder dem, och klarar att administrera dem skapligt. Men de känns inte riktigt rätt, det känns inte längre som förr. Jag saknar ibland Linux så som det var förr, det vill säga enkelt och avskalat.

Puffy OpenBSD

På sistone har jag därför sett mig om efter olika alternativ. På ett företag för några år sedan kom jag i kontakt med OpenBSD och tyckte att detta var ett riktigt trevligt system men hade då inte riktigt tid att verkligen lära mig det. Så det blev inget mer med det just då. Men nu har jag återigen tagit upp OpenBSD på några av mina datorer och jag gillar verkligen dess enkelhet. Absolut inget ont om Linux, jag använder det fortfarande på mina arbetsstationer där jag tycker det passar utmärkt för mina ändamål. Men på mina servrar och enklare skrivbordsdatorer tänkte jag ge OpenBSD en ärlig chans.

Här följer en kort guide till hur jag själv gått tillväga för att komma igång och få OpenBSD att fungera på mina skrivbordsdatorer så som jag vill ha dem.

Installera OpenBSD

Börja med att ladda ner OpenBSD från http://ftp.openbsd.org/pub/OpenBSD/. Välj den senaste versionen (i skrivande stund 6.0). Väl inne i katalogen för 6.0 väljer du rätt arkitektur för din dator, i mitt fall är det amd64 (och troligtvis är det det för dig också). Ladda därefter hem filen som heter installNN.iso där NN är versionsnumret för utgåvan. Bränn ut filen på en CD-skiva och boota ifrån den. Jag har inte själv lyckats med få den att boota från ett USB-minne så det fick bli CD-skivor i det här fallet. Det ska gå att få ISO-filen att boota från ett USB-minne också, jag har bara inte lagt ner någon tid på att undersöka saken närmre.

Installationen av OpenBSD är enkel och snabb med bra standardval förifyllda. Jag accepterar alla standardvärden, även partionstabellen, som är helt ok. Dessutom fyller de olika partitionerna i OpenBSD en säkerhetsfunktion med olika mount options för de olika partitionerna. Installationsprogrammet i OpenBSD är verkligen ett av de bästa jag sett.

Glöm inte att skapa en användare åt dig själv också under installationen, att alltid arbeta som root är inte att rekommendera. Se också efter så att du väljer att X ska startas automatiskt.

Det enda man behöver ändra på under installationen är att fortsätta trots att SHA256-signaturen inte stämmer.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

Jag rekommenderar verkligen att ta en titt i installationsguiden till OpenBSD på https://www.openbsd.org/faq/faq4.html.

Efter installationen

Där finns en del saker som behöver göras efter installationen för att till exempel kunna installera paket via nätet.

För att kunna installera paket med pkg_add måste vi lägga till rätt adress till paketen för vår version av OpenBSD i en konfigurationsfil. Börja med att leta upp rätt adress till paketen på OpenBSD’s FTP-server. I mitt fall med version 6.0 och och amd64-arkitekturen blir detta http://ftp.openbsd.org/pub/OpenBSD/6.0/packages/amd64/. När vi har korrekt adress måste vi skapa en fil som root, som heter /etc/pkg.conf med följande innehåll.

installpath = http://ftp.openbsd.org/pub/OpenBSD/6.0/packages/amd64/

Nu kan vi installera paket med pkg_add. Exempelvis börjar jag alltid med att installera Bash. Detta görs med pkg_add bash som root.

För att ändra ditt skal från ksh till bash använd chsh som den användare du vill ändra skalet för. Byt sedan ut /bin/ksh mot /usr/local/bin/bash i editorn som öppnas och spara och avsluta.

Vi vill ju också ha en webbläsare så att vi kan surfa på vår nya OpenBSD-maskin. Detta görs mycket med kommandot pkg_add firefox. Firefox startas sedan med kommandot firefox som din vanliga användare, precis som på andra UNIX-liknande system.

Du kanske vill ha en annan textredigerare än vanliga vi. Installera antingen vim eller till exempel emacs med pkg_add vim alternativt pkg_add emacs. När du installerar något av dessa två får du upp ett val du göra. Här väljer du vilket paket du vill installera, exempelvis med eller utan stöd för X (GTK).

Installera skrivaren

För skrivare i OpenBSD använder jag CUPS och den inbygga lpr, vilket fungerar utmärkt för mig. Börja med att installera CUPS med kommandot pkg_add cups som root-användaren. När detta är klart ska vi först starta CUPS manuellt så att vi kan konfigurera vår skrivare. Gör detta med kommandot /etc/rc.d/cupsd start. Vi ska också lägga in så att CUPS startas automatiskt med systemet. Gör detta genom att lägga till följande rad i filen /etc/rc.conf.local.

pkg_scripts="cupsd"

När detta är gjort kan vi konfigurera CUPS och vår skrivare genom det webbaserade gränssnittet. Om du inte redan gjort det är det dags att installera webbläsaren Firefox (se ovan). Surfa därefter in på URL http://127.0.0.1:631. Klicka på fliken Administration och logga in som root. Klicka därefter på Add Printer och följ guiden. När du väl installerat skrivaren är det dags att göra den till standardskrivare för din användare. Detta gör du genom att första lista alla tillgängliga skrivare på systemet med kommendot lpstat -v. Som svar bör du få något i stil med device for Samsung_ML-2850_Series: socket://192.168.0.53. Namnet på skrivaren här är alltså Samsung_ML-2850_Series. Kopiera namnet för vi behöver dess exakta stavning i nästa steg. Skriv nu lpoptions -d Samsung_ML-2850_Series, men byt ut Samsung_ML-2850_Series mot namnet på din skrivare. När du gjort detta kan du välja att skriva ut överallt i systemet via lpr. I Firefox till exempel väljer du Print to LPR i skrivarmenyn. I kommandoskalet kan du skriva ut textfiler och text direkt till lpr. Exempelvis echo "Hej svejs" | lpr eller cat textfil.txt | lpr.

Konfigurera APM

OpenBSD har utmärkt stöd för APM (Advanded Power Management). APM klockar bland annat ner din CPU när datorn inte arbetar fullt ut för att spara ström och värmeutveckling. Du kan kontrollera så att APM fungerar som det ska genom att först kontrollera bland annat din CPU med kommandot sysctl hw. Här ser du CPU-hastighet, temperatur, batteristatus samt den nuvarande prestandanivån. Innan du sätter igång APM så bör hw.setperf vara 100%, det vill säga att CPU:n inte är nedklockad alls för att spara ström. Kontrollera också din CPU-hastighet i hw.cpuspeed.

Lägg nu in följande rad i filen /etc/rc.conf.local som root.

apmd_flags="-A"

Flagga A betyder automatiskt, det till säga APM-demonen klockar själv ner och upp CPU:n efterhand som belastningen minskar och ökar. Starta nu APM med kommandot /etc/rc.d/apmd start som root. Kontrollera nu återigen systemet med sysctl hw och du bör förmodligen se att CPU-hastigheten har minskat nu (såvida inte systemet är belastat). Du bör även se att hw.setperf har ändrat sig från 100% till till exempelvis 0 eller 50.

Kort om pakethanteraren

pkg_-verktygen i OpenBSD är mycket enkla att handha. Paket installeras med pkg_add paketnamn där paketnamn är namnet på det paket du vill installera. För att ta bort ett paket från systemet används pkg_delete paketnamn. För att ta bort alla oanvända beroenden som blivit kvar efter avinstallationer av paket används pkg_delete -a. För att lista alla installerade paket används kommandot pkg_info. Vill man veta hur mycket diskutrymme ett visst paket tar används kommandot pkg_info -s paketnamn.

Avslutning

Du har nu ett helt eget OpenBSD-system på din skrivbordsdator. Där finns mycket du kan finjustera nu om du vill, så som din Bash, fönsterhanterare etc. Dokumentationen till OpenBSD är utmärkt, både dess man-sidor samt FAQ:n på OpenBSD’s webbsida. För den som är van vid att läsa dokumentation kommer OpenBSD’s dokumentation vara en fröjd att läsa. Aldrig har jag stött på ett så väldokumenterat system som OpenBSD tidigare.


Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.