UTF-8 och svenska tecken i FreeBSD 11
Att få till svenska tecken i konsolen i FreeBSD är inte alltid det enklaste och mest självklara. Dessutom använder FreeBSD som standard ISO-8859-1, en teckenkodning som inte är lika populär längre. UTF-8 är istället den kodning som har kommit att bli de-facto standard.
Följande steg är testade och fungerar i FreeBSD 11.
Ändringar i /etc/rc.conf
Lägg till följande rad i din /etc/rc.conf. Har du redan en keymap-rad så ändra så att den stämmer överens med nedanstående (endast för FreeBSD 11, äldre versioner använder “swedish.iso.kbd”).
keymap="se"
Förut har man behövt ändra fonter för att svenska tecken ska fungera
tillfredställande i konsolen, men detta har jag inte behövt sedan FreeBSD 11 och
deras nya vt
-konsol och den nya keymappen “se”.
Ändringar i /etc/login.conf
Antingen kan man här skapa en egen login-klass för användare som ska använda svenska tecken och UTF-8 eller lägga till det för alla användare i klassen default. Jag brukar själv lägga till det för alla användare.
Lägg till följande rader i slutet av default-klassen:
:charset=UTF-8:\
:lang=en_US.UTF-8:
OBS: Glöm inte att avsluta raden ovanför dessa rader med ett \
.
Spara filen och kör sedan kommandot cap_mkdb /etc/login.conf
för att generera
en ny binärfil.
Starta om datorn och logga in som vanligt. Du bör nu ha UTF-8 som teckenkodning och kunna skriva svenska tecken utan problem i konsolen.
Svenskt tangentbord i X
För att få svenskt tangentbord att fungera i X om du bara kör en vanlig fönsterhanterare är det enklast att bara lägga till nedanstående rad i din .xinitrc, ovanför starten av din fönsterhanterare.
setxkbmap -layout "se" &
Kommentarer
Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.
Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.
Relaterade artiklar
-
Textbearbetning i Linux
I denna artikel kommer vi att gå igenom hur man använder verktygen
tr
,sed
ochawk
för att modifiera en text. Den kommer att vara helt och hållet baserat på exempel. Uppgiften kommer vara att snygga till en lista över Robert De Niro-filmer. -
En introduktion till FIFO
FIFO står för First In, First Out, och är en typ av rörledning som vi kan skapa på systemet som går att använda mellan helt orelaterade processer. FIFOs fungerar som så att en fil skapas på hårddisken i systemet. Processerna som ska kommunicera med varandra använder sedan den filen. En annan fördel med FIFOs är att vi kan använda dem tillsammas med redan befintliga program. Där vanliga rörledningar inte räcker till kan man ofta använda just FIFO.
-
Automatisera med tmux
Många har säkert hört talas om vertyg som Ansible, Puppet eller Chef. Kanske använder du till och med några av dessa verktyg? De är alla verktyg för att automatisera uppgifter på flera maskiner samtidigt. Tanken är att man utför ett kommando en gång, via en lokal dator, som sedan utförs på alla de maskiner som ingår i den specifika gruppen. Detta kan vara alltifrån två-tre servrar upp till flera hundra servrar.
-
Pakethantering i FreeBSD
FreeBSD använder både något som heter portar och något som heter paket. Paket är färdigkompilerade binärer av program, likt de pakethanteringsverktyg som finns för de flesta Linuxdistributioner. Portar däremot är en uppsättning Makefiles anpassade för att programmet ska gå att kompilera smärtfritt under FreeBSD. Portar måste alltså kompileras för att installeras. Det som gör att portarna i FreeBSD är så populära trots att de måste kompileras är att de går att anpassa efter eget behov, precis som om du laddade ner källkoden själv och kompilerade paketet. Skillnaden här är att det är mycket enklare. När du gör en
make install clean
i en port får du upp en dialogruta där du enkelt bockar för eller bockar av de val du vill göra innan kompileringen. En annan fördel med portarna är att det finns något fler portar än paket, och ibland också i nyare versioner.
Senaste nyheterna och inläggen
-
Poliser satte dit oskyldig
Två poliser dömdes i juni till vardera ett års fängelse av Lunds tingsrätt för att ha misshandlat och gripit en oskyldig man i hans bostad i Landskrona. Händelsen ägde rum en natt i mars förra året och spelades in av en övervakningskamera i mannens bostad.
-
Hämta data från API:er med cURL och jq
Med cURL och jq går det att extrahera data från API:er direkt från kommandoraden. Jq är en JSON-tolkare och beskrivs av utvecklarna som sed och awk för JSON.
-
Pythonmiljö i Docker
Ett vanligt användningsområde för Docker är att skapa och köra virtuella Pythonmiljöer. Med en Dockerfile och Docker Compose kan vi automatisera hela processen, från skapandet av miljön till exekveringen.
-
Retroloppis i Påarp
Idag var det retroloppis hos Andreas Nilsson i Påarp. På baksidan av huset fanns hundratals spel uppradade på långa bord. Trots friska vindar och sval temperatur var loppisen välbesökt.
-
Ny bok om Ansible
Till hösten släpper CyberInfo Sverige sin nya bok – Ansible från grunden. Boken riktar sig till alla som vill lära sig grunderna i Ansible. Den börjar med att sätta upp SSH-nycklar och köra enkla ad hoc-kommandon mot en värd. Därefter går vi vidare med att bygga egna playbooks och roller.
Utvalda artiklar
-
Poliser satte dit oskyldig
Två poliser dömdes i juni till vardera ett års fängelse av Lunds tingsrätt för att ha misshandlat och gripit en oskyldig man i hans bostad i Landskrona. Händelsen ägde rum en natt i mars förra året och spelades in av en övervakningskamera i mannens bostad.
-
Retroloppis i Påarp
Idag var det retroloppis hos Andreas Nilsson i Påarp. På baksidan av huset fanns hundratals spel uppradade på långa bord. Trots friska vindar och sval temperatur var loppisen välbesökt.
-
Stort deltagande på årets Gubbdata
I helgen var det Gubbdata i Lund – ett av Sveriges största demoparty. På plats fanns cirka ett hundra deltagare, alla med en passion för retrodatorer.
-
Kapad identitet
I mitten av september förra året blev Kristina utsatt för ett id-kapningsförsök. Någon hade ansökt om ett lån på 250 000 kr i hennes namn. Låneansökan gick ut till ett 20-tal banker.
-
Amiga-scenen lever än
I en villa mellan Ljungskile och Stenungsund den 27 november träffades de igen, ett gäng glada Amiga-entusiaster. Man träffas för att prata, titta på demos, spela och ha allmänt trevligt.
CyberInfo Sverige är ett IT- och medieföretag i nordvästra Skåne som tillhandahåller böcker, utbildningar, nyheter och konsulttjänster inom Linux, säkerhet och programmering.
CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt, är momsregistrerat och innehar
utgivningsbevis för webbplatsen www.cyberinfo.se.