Att få till svenska tecken i konsolen i FreeBSD är inte alltid det enklaste och mest självklara. Dessutom använder FreeBSD som standard ISO-8859-1, en teckenkodning som inte är lika populär längre. UTF-8 är istället den kodning som har kommit att bli de-facto standard.

Följande steg är testade och fungerar i FreeBSD 11.

Ändringar i /etc/rc.conf

Lägg till följande rad i din /etc/rc.conf. Har du redan en keymap-rad så ändra så att den stämmer överens med nedanstående (endast för FreeBSD 11, äldre versioner använder “swedish.iso.kbd”).

keymap="se"

Förut har man behövt ändra fonter för att svenska tecken ska fungera tillfredställande i konsolen, men detta har jag inte behövt sedan FreeBSD 11 och deras nya vt-konsol och den nya keymappen “se”.

Ändringar i /etc/login.conf

Antingen kan man här skapa en egen login-klass för användare som ska använda svenska tecken och UTF-8 eller lägga till det för alla användare i klassen default. Jag brukar själv lägga till det för alla användare.

Lägg till följande rader i slutet av default-klassen:

:charset=UTF-8:\
:lang=en_US.UTF-8:

OBS: Glöm inte att avsluta raden ovanför dessa rader med ett \.

Spara filen och kör sedan kommandot cap_mkdb /etc/login.conf för att generera en ny binärfil.

Starta om datorn och logga in som vanligt. Du bör nu ha UTF-8 som teckenkodning och kunna skriva svenska tecken utan problem i konsolen.

Svenskt tangentbord i X

För att få svenskt tangentbord att fungera i X om du bara kör en vanlig fönsterhanterare är det enklast att bara lägga till nedanstående rad i din .xinitrc, ovanför starten av din fönsterhanterare.

setxkbmap -layout "se" &

Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.