Efter många månaders arbete är boken Demonerna på internet klar. Planerad utgivning är i mitten av juni.

Boken är en introduktion till några vanliga TCP/IP-protokoll, internet och säkerhet. Boken är skriven för att vara mer utforskande än en ren lärobok. Och mer lättläst. Vi får bland annat se hur man pratar med några av de vanligaste demonerna på internet, hur man avlyssnar nätverkstrafik och gör en enkel webbdemon.

Demonerna på internet

En stor del av boken går ut på att kommunicera med bland annat HTTP-, SMTP- och POP3-demoner med netcat. Vi lär oss också hur man frågar en DNS efter information med bland annat host- och nslookup-kommandona, och hur hela DNS-systemet fungerar.

Mot slutet av boken gör vi en egen trojan som startar en bakdörr på datorn. Vi tittar också på skillnaden mellan krypterad och okrypterad nätverkstrafik. I kapitlet om SMTP ser vi hur man kan skicka mejl direkt till en mottagare via en SMTP-server, och hur enkelt det är att förfalska avsändaren. Vi lär oss också hur ett mejl levereras över internet.

Mer information om boken finns på boksidan här på CyberInfo. Du kan redan nu sätta bevakning av boken hos nätbokhandlarna Bokus och Adlibris.

Är du nyfiken på vad boken innehåller kan du titta i innehållsförteckningen.

I boken skriver vi några mindre skript. Dessa finns på Github.