Lagom till höstmyset har Ansible från grunden anlänt från tryckeriet. Boken går nu att beställa från både oss och bokhandlarna Bokus och Adlibris. Inom några dagar kommer vi att skicka iväg alla förhandsbeställningarna.

Ansible från grunden

Boken är skriven för att du snabbt ska komma igång att automatisera vanliga uppgifter på dina servrar, datorer och VM. Boken är praktisk och innehåller en lång rad exempel. Efter varje kapitel finns även övningsuppgifter av varierande svårighetsgrad.

Den börjar med de mest grundläggande; installationen av Ansible i en Pythonmiljö och skapandet av SSH-nycklar. Därefter börjar vi köra ad-hoc kommandon med Ansible. Strax därefter skriver vi våra första playbooks och roller. Vi tittar också på hur man kan återanvända kod med playbooks, roller och med hjälp av import-kommandon.

Vi lär oss också hur man krypterar känsliga uppgifter, så som lösenord, med hjälp av Ansible Vault.

Bokens huvudfokus är att managera Linuxsystem. Men det finns även ett kort kapitel som visar hur man kan använda Ansible för att managera Windows.

För att få ut det mesta av boken bör man vara bekväm med att arbeta med Linux och kommandon. Man bör också vara van vid att arbeta med SSH. En generell kännedom om Apache och Postfix underlättar också, även om det inte är något krav.

Läs gärna mer om boken på vår boksida, hos Bokus eller hos Adlibris. Titta gärna också igenom innehållsförteckningen.

All exempelkod från boken finns på GitHub.