I Malmöregionen går it-branschen på högvarv. Rekryteringsföretagen blomstrar, och en ny trend verkar ha tagit fart – gig-ekonomin. Samtidigt varnar många för en kommande lågkonjunktur. Hur står det egentligen till?

I tisdags den 3:e oktober arrangerade Arbetsförmedlingen, Lunds kommun och Ideon Science Park IT-mässan i Lund. Där fanns 75 företag på plats, och sammanlagt 800 lediga jobb.

– Matchningsproblem är det uppenbara just nu. Det finns för många som kan för lite. Företagen tänker inte strategiskt. De ska ha en person som kan allt det här just nu. Och där faller deras egen rekrytering, förklarar Henrik Thorsell, VD för rekryteringsbolaget People First AB.

Henrik Thorsell ser också att det råder stor kompetensbrist för tillfället.

– När man tittar igenom ansökningarna ser man många som har gått en massa A-kurser, alltså introduktionskurser. Men det är inte det som företagen letar efter idag, det är spetskompetens. Ska du utbilda dig behöver du inrikta dig på något specifikt.

Inom it-branschen finns det mängder med konsultföretag och rekryteringsföretag som alla vill ha en del av kakan. Sidan allabolag.se visar att det idag finns över 15 500 aktiva företag inom grenen datakonsulter.

– Ibland blir man lurad av antalet ledig jobb. Det kan exempelvis dyka upp fem jobb som Javautvecklare på en vecka. Men i själva verket är det en och samma tjänst. Ett företag söker en Javautvecklare. Man vänder sig då till ett konsultföretag som åtar sig uppdraget. Men har de ingen egen konsult så anlitar de i sin tur ett annat konsultföretag. Och det företaget anlitar ett annat företag. Så kan det hålla på i fem–sex steg innan någon faktiskt fyller tjänsten, förklarar Henrik Thorsell.

Men rapporterna om en kommande lågkonjunktur har duggat tätt de senaste månaderna. Så sent som fredags, den 4:e oktober, skrev ComputerSweden en lång artikel om tydliga trendbrott inom it. Artikeln förklarar att statistik från SCB visar en nedåtgående trend 2018, samtidigt som konsultbolagens rapporter fortsätter visa uppåt. Men på rekryteringsbolaget People First har man inte märkt något av lågkonjunkturen.

– Inte överhuvudtaget. Och jag kan tänka mig att när konjunkturskiftningen kommer, slår den först i Göteborg, och senare i Malmö. Här har vi en struktur av flera småbolag. Men Göteborg präglas istället av ett antal stora aktörer. Då slår det snabbare genom hela kedjan, berättar Henrik Thorsell.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

– Den stora kostnaden för företagen är inte rekryteringen, det är den lilla biten. Den stora kostnaden är när folk börjar fundera på att sluta. Då sjunker produktiviteten. Sen när man väl sagt upp sig, då gör man inte så mycket på jobbet längre. Sen ska den nya personen komma in och bli lika produktiv som den förra, och det lär dröja. Den processen tar kanske sex månader. Mäter man det här över tid så kostar det enormt mycket pengar för företagen.

På mässan pratas det mycket om den så kallade “gig-ekonomin”, och en del av företagen har hoppat på trenden redan. Henrik Thorsell förklarar att gig-ekonomin handlar om att fler och fler anställda i branschen tar egna “gig”, både för att kunna jobba när de vill, men också för att få en större del av kakan. Det är också gig-ekonomin som lett till att många nya konsultförmedlare tillkommit på marknaden.

– Det dyker upp nya aktörer på marknaden hela tiden, som egentligen bara är rena förmedlingstjänster. Men det finns ju också kvalitetssäkring och matchningar i det här. Konsultbolagen blir rekryterare som blir mäklare.


Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.