Nu är min första bok, Grunderna i programmering, äntligen klar! Efter 8 månader av skrivande, redigerande och korrekturläsande är nu min första bok tryckt och redo för försäljning.

Boken är tänkt som en introduktion till programmering och lämpar sig både för den absoluta nybörjaren såväl som för den som redan börjat programmera. De allra första kapitlen handlar om programmering i största allmänhet och några av de myter som ofta får nybörjare avskräckta från programmering som t.ex. att man måste vara grym på matematik.

I kapitlen efter detta introduceras Scratch som ett sätt för att visuellt se programmering. I dessa kapitel jämförs också Scratch-kod och Python-kod, dels för att visa på att man faktiskt kan lära sig programmering med Scratch, men också för att se att Python inte är mycket svårare än Scratch. Dessa första kapitel handlar alltså mycket om att försöka göra programmering så enkelt och icke-skrämmande som möjligt. Därefter kommer ett kapitel som enkelt förklarar grunderna i datorn, så som CPU, RAM, hårddisk m.m och hur dessa hänger samman med programmeringen. Resterande del av boken, alltså bokens huvuddel, handlar om Python-programmering. I dessa kapitel om Python går boken igenom allt från datatyper, if-satser, loopar och standardbiblioteket till felhantering och filhantering. Efter varje större kapitel finns det övningar att arbeta med. Boken passar bra för både självstudier och i klassrummet.

Förhoppningen med boken är att lära ut grunderna i programmering så att det blir enkelt och roligt att komma igång, även för den som är helt ny på programmering. Tanken från första början med boken var endast att använda den till kurser i programmering som studiematerial. Men allteftersom boken växte blev den mer och mer fristående och resultatet blev just det, en helt fristående bok utmärkt för både kurser och självstudier.

Boken finns att köpa både på CyberInfo samt via nätbokhandeln Bokus.

Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.