Vill man ha en framtidssäker karriär inom IT är det Docker man ska lära sig. Det var budskapet under onsdagens Docker-workshop på Edument i Malmö.

Ett 30-tal personer dök upp från hela Skåne för att vara med på kvällens workshop som hölls av Mohammad Jahid Shohel, Docker Community Leader. Många av deltagarna kom från IKEA, där Mohammad Jahid Shohel själv arbetar som Solution Architect.

– Docker uses the host hardware in a much better way than a virtual machine. Instead of allocating all the memory at once, like a virtual machine, a container only uses as much memory as it needs. And memory is shared among all the containers, förklarar Mohammad Jahid Shohel.

Mohammad Jahid Shohel går igenom hela konceptet med Dockers, och förklarar att en Docker image eller container inte innehåller ett komplett gästoperativsystem så som en virtuell maskin gör. Istället innehåller den bara programmet som ska köras samt alla beroenden och bibliotek.

Mohammad Jahid Shohel förklarar vad Docker Compose är Mohammad Jahid Shohel förklarar vad Docker Compose är för något

– Docker solves a lot of problems for us. More and more applications are being delivered as Docker images. If you want a good career in IT, you should really learn Docker, säger Mohammad Jahid Shohel.

En image är som en mall för ett VM, men inte mer än så. En image byggs upp av flera lager, där varje applikation vanligtvis har sitt eget lager. I botten har man grunden för Linuxsystemet, därefter lägger man till lager för applikationer och bibliotek.

ANNONS FÖR VÅRA EGNA BÖCKER Demonerna på internet

När man startar en image skapas en container. Tanken med en container i sin tur är att den ska köras och dödas efter behov. Det är inget som ska köras några längre perioder. Mohammad Jahid Shohel påpekar att det är viktigt att komma ihåg att man inte ska spara något i en container.

– Containers are volatile. You shouldn’t save files in them. They should be started and killed, that’s it.

Ska man spara filer ska man istället göra det i volymer. En volym är en katalog på värddatorn som monteras inuti containern. På så sätt sparas filerna istället på värddatorn.

Laborationerna under kvällens workshop görs i Docker Play – en webbaserad labbmiljö för att prova på och lära sig Docker. Även om det uppstår en del strul när alla deltagarna samtidigt kopplar sig upp mot det trådlösa nätverket är labbandet snart igång. Mohammad Jahid Shohel guidar deltagarna genom laborationerna och många hjälper varandra när problem uppstår. Det råder en glad och vänskaplig stämning i lokalen.

I pausen serveras det pizza och dricka, och deltagarna minglar och utbyter erfarenheter.

Efter pausen drar labbandet igång på allvar och det är många som ställer frågor till Mohammad Jahid Shohel. Vid kvällens slut har deltagarna satt upp en fullt fungerande applikation i en Docker på Docker Play. Applikationen har modifierats, startats och stoppats. Avslutningsvis pushar deltagarna sin Docker till sitt egna konto på Docker Hub.


Nyhetsbrev
Nyhetsuppdateringar från tidningen direkt till din inkorg, helt kostnadsfritt. Avsluta när du vill.

Kommentarer

Kommentarsfältet är modererat. Det innebär att alla kommentarer granskas av ansvarig utgivare före publicering.

Du väljer själv om du vill ange ditt riktiga namn, en pseudonym eller vara helt anonym. Ingen registrering behövs.