CyberInfo Sverige
RSS flöde

Blogg

 • Torslanda bibliotek rekommenderar Grunderna i programmering

  Den 13 september var det Programmerarnas dag, en högtid som först instiftades i Ryssland år 2009. I samband med denna dag skrev Torslanda Bibliotek ett kort inlägg om programmering och programmeringsböcker. I inlägget rekommenderar de vår bok “Grunderna i programmering” som start på programmerandet! Läs gärna deras inlägg på Torslanda biblioteks blogg.

  Läs mer»

 • Automatisera med tmux

  Många har säkert hört talas om vertyg som Ansible, Puppet eller Chef. Kanske använder du till och med några av dessa verktyg? De är alla verktyg för att automatisera uppgifter på flera maskiner samtidigt. Tanken är att man utför ett kommando en gång, via en lokal dator, som sedan utförs på alla de maskiner som ingår i den specifika gruppen. Detta kan vara alltifrån två-tre servrar upp till flera hundra servrar.

  Läs mer»

 • Uppdaterade Nagios-plugins

  Inatt har jag uppdaterat två av mina Nagios-plugins, check_domain och check_meteoalarm.

  Läs mer»

 • Primtalsuppgiften

  Det är många av er läsare som har skrivit till mig och frågat hur man löser primtalsuppgiften på sidan 125 i “Grunderna i programmering” (övningsuppgift 3).

  Läs mer»

 • Pakethantering i FreeBSD

  FreeBSD använder både något som heter portar och något som heter paket. Paket är färdigkompilerade binärer av program, likt de pakethanteringsverktyg som finns för de flesta Linuxdistributioner. Portar däremot är en uppsättning Makefiles anpassade för att programmet ska gå att kompilera smärtfritt under FreeBSD. Portar måste alltså kompileras för att installeras. Det som gör att portarna i FreeBSD är så populära trots att de måste kompileras är att de går att anpassa efter eget behov, precis som om du laddade ner källkoden själv och kompilerade paketet. Skillnaden här är att det är mycket enklare. När du gör en make install clean i en port får du upp en dialogruta där du enkelt bockar för eller bockar av de val du vill göra innan kompileringen. En annan fördel med portarna är att det finns något fler portar än paket, och ibland också i nyare versioner.

  Läs mer»

Jack-Benny Persson
CyberInfo Sverige

Specialist på Linux- och BSD-system

Kort om oss

CyberInfo Sverige är ett IT-företag i NV-Skåne som tillhandahåller konsulttjänster och utbildningar inom Linux, BSD och programmering.

CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt och är momsregistrerat.

Vår bok om programmering