CyberInfo Sverige
RSS flöde

Blogg

 • Uppdaterade Nagios-plugins

  Inatt har jag uppdaterat två av mina Nagios-plugins, check_domain och check_meteoalarm.

  Läs mer»

 • Primtalsuppgiften

  Det är många av er läsare som har skrivit till mig och frågat hur man löser primtalsuppgiften på sidan 125 i “Grunderna i programmering” (övningsuppgift 3).

  Läs mer»

 • Pakethantering i FreeBSD

  FreeBSD använder både något som heter portar och något som heter paket. Paket är färdigkompilerade binärer av program, likt de pakethanteringsverktyg som finns för de flesta Linuxdistributioner. Portar däremot är en uppsättning Makefiles anpassade för att programmet ska gå att kompilera smärtfritt under FreeBSD. Portar måste alltså kompileras för att installeras. Det som gör att portarna i FreeBSD är så populära trots att de måste kompileras är att de går att anpassa efter eget behov, precis som om du laddade ner källkoden själv och kompilerade paketet. Skillnaden här är att det är mycket enklare. När du gör en make install clean i en port får du upp en dialogruta där du enkelt bockar för eller bockar av de val du vill göra innan kompileringen. En annan fördel med portarna är att det finns något fler portar än paket, och ibland också i nyare versioner.

  Läs mer»

 • Introduktion till elektronik

  Ni har väl inte missat artikelserien Introduktion till elektronik som jag skrivit åt m.nu? Här nedan finns i så fall länkarna till samtliga delar i serien. Det är en kort introduktion till grundläggande elektronik på fem delar. Artiklarna behandlar allt från ellära, Ohms lag och Coulombs formel till lödning, breadboarding och hur mätinstrument fungerar.

  Läs mer»

 • UTF-8 och svenska tecken i FreeBSD 11

  Att få till svenska tecken i konsolen i FreeBSD är inte alltid det enklaste och mest självklara. Dessutom använder FreeBSD som standard ISO-8859-1, en teckenkodning som inte är lika populär längre. UTF-8 är istället den kodning som har kommit att bli de-facto standard.

  Läs mer»

Jack-Benny Persson
CyberInfo Sverige

Din Linux- och programmeringskonsult

Kort om oss

CyberInfo Sverige är ett IT-företag i NV-Skåne som tillhandahåller konsulttjänster och utbildningar inom Linux, BSD och programmering.

CyberInfo Sverige är godkänd för F-skatt och är momsregistrerat.

Vår bok om programmering